Westerpark

05

Interview

Mirjam Janse

Hoe is het beeld tot stand gekomen?

“In het verleden heb ik meegedaan met een Staatslieden buurt greep. Ik deed niet mee aan het politieke kant maar ik hielp mee met de kunstzinnige kant. Toen ik later een atelier kreeg in de Staatsliedenbuurt was ik heel blij. Ik wilde toen heel graag iets terug doen voor stadsdeel West. Ik wilde namelijk vieren dat ik weer terug was in deze buurt. Daarom bedacht ik dat ik een beeld wilde maken voor in het park. Het Stadsdeel was erg enthousiast en keurde het goed. Voor het bronsgieten ben ik sponsoren gaan zoeken. Dirk van den Broek was er daar bijvoorbeeld eentje van. Meneer van den Broek is ook enkele keren op mijn atelier geweest. Hij vond het zo leuk en interessant dat hij mij ook gevraagd heeft een beeld voor het kantoor van Dirk van den Broek te maken. Hij is inmiddels helemaal bevlogen van kunst. Hij laat zelfs een eigen museum bouwen!”

Wat is uw werkwijze?

“Ik maak graag ruimtelijk werk. Daarnaast vind ik het erg fijn om met brons te werken omdat het bijzonder materiaal is, helaas is het wel erg duur.”

Wat voor een kunst maakt u?

“Ik hou van figuratieve en abstracte kunst. Ik noem mijn werk lyrisch expresionistisch. Ik hou met name van interactieve projecten en van ruimtelijk werken. Ik vind het belangrijk dat mensen zelf iets aan het kunstwerk toe kunnen voegen, dat de mensen een beeld kunnen aanraken en er interactie is met het werk. Daarnaast hou ik van humor in mijn werk en ik hou van veel kleur. Maar al met al vind ik vooral interactieve projecten van groot belang.”

Wat heeft u gestudeerd?

“Al van kleins af aan ben ik met kunst bezig. Ik ben naar twee academies geweest. één in Utrecht en naar de Rijksacademie en daarna ben ik zelf tijdelijk gaan les geven op de academie in Arnhem.”

Welke materialen heeft u gebruikt?

“Ik heb brons als materiaal gebruikt omdat het een rijk materiaal is wat met de tijd alleen maar mooier wordt.”

Waarom heeft u deze materialen gekozen?

Brons is heel duurzaam. Daarnaast is brons een klassiek materiaal, het heeft een klassieke uitstraling terwijl je het heel modern kan toepassen.”

Heeft u nog een leuke, bijzondere herinnering aan het maken van het beeld?

“Het was nachtwerk! Het was een groot project met een deadline en ik vond het heerlijk om me er aan over te geven. Het beeld is dan ook door het stadsdeel West met toeters en bellen onthuld. Ook heb ik een leuk boekje uitgegeven over dit beeld. Het boekje heet: Het meisje met de gouden haren. Ik vind het bijzonder dat het beeld voor zoveel doeleinden gebruikt wordt. Zo worden er wekelijks feestjes rondom het beeld gegeven. Soms fiets ik er langs en dan zie ik een picknickmandje op de buik van het beeld staan met een grote groep mensen er omheen. Het wordt gebruikt als een ankerplek voor een feestjes!”

Heeft u een atelier in Amsterdam? Zou u klassen willen ontvangen in uw atelier?

“Ik zou het heel leuk vinden om klassen te ontvangen in mijn atelier maar ik geef nu ook healings waardoor ik een erg krappe agenda heb. Dit jaar is het helaas niet mogelijk maar wellicht volgend jaar.”

Heeft u beelden van de totstandkoming van het beeld?

“Ja die heb ik. De foto’s van de bronsgieter staan op mijn site, die mogen jullie gebruiken. De overige foto’s staan op een paar cd’s die ik heb opgeslagen, ik ga die proberen te zoeken.”

Wat is uw motto?

“Bewust in contact met kunst zijn en mensen bewust maken dat ze meer kunnen.”

5-GoldinyourMind-Hoofdbeeld