Westerpark

17

Interview

Henk Spreeuwenberg

Hoe is het beeld tot stand gekomen?

“Het was een vraag vanuit stadsdeel West, het stadsdeel wilde eigenlijk in het Westerpark een betere aanduiding hebben voor de begraafplaats. De begraafplaats ligt een beetje ver weg en het stadsdeel wilde hem meer onder de aandacht brengen. De begraafplaats zelf had daar ook behoefte aan. Ik was erg enthousiast omdat het idee van de aartsengelen goed bij mijn werk past. Ik werk namelijk wel vaker met mythische figuren als thema.”

Wat is uw werkwijze?

“Het idee van een beeld wat uit een sokkel groeit, gebruik ik vaker. Daarnaast is mijn werk altijd figuratief. Ik maak nooit hoofden op mijn werk, ik identificeer niet. Ik wil niet personaliseren, bij de aartsengelen vond ik het wel aardig om een silhouet van een hoofd neer te zetten zodat iedereen zelf een hoofd kan invullen. Op deze manier kunnen de hoofden ingevuld worden door ieders eigen fantasie.”

Wat voor een kunst maakt u?

“Ik maak altijd figuratief werk, een figuratieve associatie in natuursteen in brons of kunsthars of hout. Ik hou ervan om met materialen te experimenteren. Ik hak altijd mijn beelden uit een stuk materiaal, ik geef de voorkeur aan fysiek werk. Ik hak liever weg dan dat ik materialen toevoeg.”

Wat heeft u gestudeerd?

“Ik heb een basis opleiding architect gevolgd en afgemaakt vandaar dat ik als eerste beroep architect ben en als tweede beroep beeldhouwer. Voor beeldhouwer heb ik geen opleiding gevolgd maar dat doe ik wel al het langst. Ik dacht destijds dat ik daar mijn inkomen niet in zou voorzien vandaar dat ik daarnaast een architecten opleiding ben gaan volgen. De twee beroepen liggen gelukkig wel in elkaars verlengde.”

Welke materialen heeft u gebruikt?

“Gietijzer had de voorkeur maar dat was helaas te duur, vandaar dat ik kunsthars als materiaal heb gekozen. Over het kunsthars heen zit glasvezel en daaroverheen kunsthars met ijzerpoeder. Vervolgens heb ik het kunsthars geschuurd waardoor het ijzerpoeder naar boven is gekomen. Het ijzerpoeder is vervolgens gaan roesten.”

Waarom heeft u deze materialen gekozen?

“Het was een prijsoverweging en daarnaast is dit materiaal duurzaam en heeft het een laag gewicht.”

Heeft u nog een leuke, bijzondere herinnering aan het maken van het beeld?

“Werken met kunsthars, is eigenlijk een heel snel proces. In drie vier dagen had ik 1 beeld gemaakt. Het vergde enorme concentratie maar het maken van de drie beelden in drie weken gaf mij zoveel adrenaline dat ik het echt een kick vond om te maken. Ik moest erg geconcentreerd zijn omdat ik werkte volgens mijn werkwijze. Waarin ik dus niet materiaal wilde toevoegen maar er alleen wilde afhakken. De beelden zijn erg groot waardoor ik elke keer afstand moest nemen om te kijken hoe de beelden eruit zagen. Ik kan me herinneren dat er veel interactie was tussen mij en de beelden.”

Heeft u een atelier in Amsterdam?

“Ik heb een atelier aan huis en ik vind het leuk om klassen ontvangen.”

Heeft u beelden van de totstandkoming van het beeld?

“Ja ik heb destijds foto’s gemaakt, die zal ik u toe mailen.”

17-Aarstengelen-Hoofdbeeld-A