Westerpark

14

Zonder titel – Halve Bol

  • KunstenaarHerman Makkink
  •  geboren 1937
  • Websitewww.hermandmakkink.eu
  • LocatieWesterpark, Gosschalklaan
  • MateriaalBaksteen, Brons, Koper
  • Plaatsing2004

Herman Makkink zegt zelf over dit werk: “Het beeld heeft betrekking op condition humaine. Wij zijn half dier half mens en tot onze grote verbazing komen we, ongevraagd, tot leven op deze aarde in een onmogelijke positie. Alleen door onze blik op het oneindige te richten kunnen we ontstijgen aan deze penibele situatie.” De twee bronzen figuren in zijn beeld hebben dan ook vier benen. De halve bol is de aarde en zij zitten op een hellend vlak, een ‘bijna onmogelijke positie’. En hun blik lijkt inderdaad op het oneindige gericht te zijn.

Metselwerk speelt een grote rol in het werk van Makkink. In baksteen laat hij bollen, cilinders of koepels maken. Hij past het toe door middel van ambachtelijke metselmethoden, ook – bijvoorbeeld in het Westerpark- op een wijze die voor een metselaar hedendaags ongebruikelijk is: het cement is niet weggestreken of in de stenen gevoegd, het is heel grof gemetseld.

Na zijn studie begon Makkink aan een voettocht door de wereld, waarbij hij zijn belevenissen beschreef onder de titel “Around the World on foot”. Hij werkte in Japan als leraar Engels, trok naar Australie en Midden-Amerika.

In de Verenigde Staten maakte hij zijn eerste assemblage van schroot. In 1971 kreeg hij zijn eerste solo-expositie ‘Gnomes’.

In 1972 vestigde Makkink zich in Amsterdam, maar hij verbleef ook regelmatig in Deia. Hij maakte in die periode ‘Boxes’ (een soort dozen met verhalen erin).

14-ZT-HalveBol-subA2

14-ZT-HalveBol-Hoofdbeeld