Westerpark

10

Zonder titel – Bronzen figuur
1, 2 en 3

  • KunstenaarPeter Erftemeijer
  • LocatieVan Limburg Stirumstraat, Haarlemmerweg
  • MateriaalBrons
  • Plaatsing2001

Peter Erftemeijer heeft veel beelden gemaakt van gewone mensen die alledaagse dingen doen. Bijvoorbeeld lopen. Erftemeijer duidt zijn beelden aan als ‘figuratief met een expressieve vorm'. Hij werkt naar model, (mensen poseren voor hem en dan maakt hij dat na) maar hij doet ook inspiratie op door te kijken naar wandelende voorbijgangers en mensen in actie. Erftemeijer studeerde aan de Koninklijke Academie in Den Haag en de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. In 1972 behaalde hij de tweede prijs voor beeldhouwkunst bij de Prix de Rome.

De geschiedenis van deze beelden past wel een beetje bij de geschiedenis van de Staatsliedenbuurt. De Staatsliedenbuurt was lange tijd bolwerk van krakers en anarchistische jongeren. Een comité van buurtbewoners stelde eind 1995 voor om een kunstwerk te plaatsen in de van Limburg Stirumstraat. Deze straat vormt de verbinding met het Westerpark, waar toen het nieuwe stadsdeelkantoor was gekomen. Het stadsdeel stelde 75.000 gulden beschikbaar en er kwam een commissie die een prijsvraag uitschreef. Er kwamen 28 reacties binnen waarvan de commissie drie uitkoos om verder uit te werken.

Na een vergadering werd er gekozen voor het idee van Erftemeijer. Hij stelde voor om drie levensgrote beelden van mannen te maken die door de straat richting het Westerpark lopen. Enkele feministische raadsleden van de vergadering stoorden zich er echter wel aan dat er alleen mannen zouden worden afgebeeld. Op hun aandrang maakte de kunstenaar van een van de mannen een vrouw. De kunstcommissie van de stad Amsterdam vond het niks: Volgens hen was de straat niet geschikt voor 3 beelden. Het stadsdeel trok zich daar niks van aan en deed het toch. Op 12 december 2001, ruim 5 jaar na het raadsbesluit, werden de beelden door de deelraadwethouder onthuld.

Zijn drie bronzen mensfiguren staan sindsdien op de verbindingsroute van het Van Limbug Stirumplein naar het Westerpark. De figuren lopen als het ware van het plein naar het Westerpark.

Bronzen Figuur Hoofdbeeld B

Bronzen Figuur Hoofdbeeld B

Bronzen Figuur Hoofdbeeld C

Bronzen Figuur Hoofdbeeld C

10-BronzenFiguur-Hoofdbeeld-A