Westerpark

05

Gold in your mind,
gold in your feet

  • KunstenaarMirjam Janse
  • Websitewww.mirjanse.nl
  • LocatieWesterpark
  • MateriaalBrons
  • Plaatsing2004

Gouden gedachten en goede daden

Mirjam Janse maakt ruimtelijk werk, tekent, ontwerpt en schrijft teksten. Ze geeft boekjes uit, geeft workshops en geeft lezingen. Kortom, Mirjam is een duizendpoot. Al haar beelden hebben een verhaal.

Dit beeld gaat over draagkracht en over het jezelf durven laten zien. Het laat zien dat het ook krachtig is als je jezelf kwetsbaar opstelt. De houding waarin dit beeld staat heet een ‘bruggetje’. Iedereen heeft vast wel eens geprobeerd om te voelen hoe het is om zo te staan. Mirjam Janse zegt zelf over haar beeld: “Een meisje staat op haar hoofd en haar voeten en vormt zo een boog. Zij maakt een brug tussen het hebben van gouden gedachten met het doen van goede daden”. Het bruggetje is in dit kunstwerk door Janse dus symbolisch bedoelt. Het bruggetje staat voor verbinding en in dit beeld gaat het over een verbinding tussen hoofd en voeten.

Maak zelf je droom waar

In je hoofd bedenk je dromen. Je droomt bijvoorbeeld over jouw toekomst of over een gouden idee. Als je een droom in je hoofd hebt, is dat mooi maar als je wilt dat je dromen uitkomen moet je er vaak veel voor doen. Je kunt dus niet blijven wachten tot die droom spontaan uitkomt. Als iemand profvoetballer wil worden moet iemand eindeloos vaak en veel trainen. Als iemand ervan droomt om banketbakker te worden moet hij/zij veel taarten maken totdat hij of zij de beste recepten kent.

Janse is begonnen met een klein poppetje. Toen ze daar tevreden over was, maakte ze het grote beeld. Ze wilde graag dat haar beeld een plekje zou krijgen in het Westerpark want haar atelier was daar vlak om de hoek. Omdat het Stadsdeel geen geld had, besloot ze zelf geld voor het beeld bij elkaar te krijgen. Een van de sponsoren die ze vond is supermarkt Dirk van de Broer in de 2e Nassaustraat, de supermarkt tegenover haar atelier.

5-GoldinyourMind-Hoofdbeeld