Westerpark

01

Ferdinand Domela Nieuwenhuis

  • KunstenaarJohan Polet
  • LocatieNassauplein
  • Materiaalbasalt/brons
  • Plaatsing1931

Johan Polet, de kunstenaar van het standbeeld werd geboren als zoon van steenhouwer Dirk Polet. Hij leerde het vak verder in de werkplaats van de kunstnijverheidsschool in Amsterdam. Polet werd naast kunstenaar ook docent beeldhouwkunst.

1-Domela-subADit standbeeld van socialistisch voorvechter Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919) staat symbool voor de opkomst van de arbeidsbeweging in de 19e eeuw. In de buurt achter het Westerpark, de Spaarndammerbuurt, woonden veel arbeiders. Velen van hen werkten in de haven. Het was zwaar werk, onder slechte omstandigheden, waarvoor ze weinig betaald werden. Domela kwam op voor de rechten van deze arbeiders. Domela hield overal in het land veel toespraken. Daarin ‘preekte’ hij tegen de vijf K’s: Kerk, Koning, Kapitaal, Kazerne en Kroeg. Domela werd in 1887 veroordeeld tot zeven maanden gevangenschap vanwege belediging van de koning. Hij had niet eens zelf iets gezegd over de majesteit, maar nam de schuld op zich van een van zijn medewerkers.

Tienduizenden mensen bij onthulling

1-Domela-subB Door zijn populariteit was het druk op het Nassauplein bij de onthulling, tienduizenden mensen waren aanwezig. Niet iedereen was tevreden over het standbeeld. Domela staat er met gebalde vuist als donderprofeet bij, in plaats van als een kalme heilsprediker. In het relief van de sokkel (het blok waarop Domela staat) is Prometheus afgebeeld. De Griekse held Prometheus stal het vuur uit de hemel en gaf het aan de mensen, waarna oppergod Zeus hem aan een rots liet vastbinden. Prometheus heeft een fakkel in de hand.

Domela Nieuwenhuis