Westerpark

08

Dragers van verre

  • KunstenaarNelson Carrilho
  •  geboren Curaçao 1948
  • Websitewww.nelsoncarrilho.com
  • LocatieWesterpark
  • MateriaalBrons
  • Plaatsing1989

Nelson Carrilho maakt figuratieve beelden en schildert. Hij is bekend als de maker van het monument voor Kerwin Duinmeijer in het Vondelpark (1984). Kerwin was het eerste bekende slachtoffer van zinloos geweld en werd in Nederland een symbool in de strijd tegen racisme. ‘Moeder Rots’ is de titel van het beeld in het Vondelpark. ‘Moeder Rots’ staat symbool voor de kracht van zwarte vrouwen.

Het bronzen beeld ‘Dragers van verre’ is een symbool voor de multiculturele samenleving die Amsterdam is. Naast het beeld staat een bordje, geschreven door Nelson, met de volgende tekst.

“Laat ons erbij stil staan dat elk mens,
waar hij of zij ook vandaag komt of naar toe gaat,
zijn culturele rijkdom heeft meegenomen en uitdraagt,
Opdat wij ten allen tijde zijn schoonheid mogen ervaren.”

‘Dragers van verre’ laat twee figuren zien die beiden iets op het hoofd dragen. Iedereen die vanuit welke plek ook ergens anders gaat wonen, neemt dingen van zijn of haar oorspronkelijke land/cultuur mee. Echte spullen maar ook gedachten en gebruiken. Hierbij kan je denken aan muziek, eten, kleding, geloof enzovoorts. Doordat in Amsterdam veel mensen van verschillende culturen wonen, is Amsterdam een multiculturele stad geworden. Het mooie is dat mensen dingen van elkaars culturen gaan overnemen en dat al die culturen zich langzaam vermengen. Daardoor wordt Amsterdam een rijkere stad.

8-Dragers-van-Verre-B2

8-DragersvanVerre-Hoofdbeeld