Westerpark

17

De Drie Aartsengelen van
Sint Barbara

  • KunstenaarHenk Spreeuwenberg
  • Websitewww.hjspreeuwenberg.nl
  • LocatieSpaarndammerdijk, Overbrakerpad Westerpark
  • MateriaalIJzerpoeder, Kunststof, Staal
  • Plaatsing2009

Op de dijk langs begraafplaats Sint Barbara staan drie beelden, de aartsengelen Gabriël, Michaël en Rafaël. Ze onderscheiden zich door hun iconografie: Rafaël heeft de staf, Michaël het zwaard en Gabriël de tekstband ‘Ave Maria, gratia plena’.

De aartsengelen voor Sint Barbara zijn ontworpen en vervaardigd door beeldend kunstenaar Henk Spreeuwenberg. Henk is niet alleen kunstenaar maar ook architect. Hij woont in hartje Amsterdam in een huis dat hij zelf ontworpen heeft. Daar heeft hij ook zijn atelier. Henk Spreeuwenberg heeft een eigen vormtaal waarin een mathematische bewerkte figuratie centraal staat.

Het hoofd van de engelen is als een silhouet in een stralenkrans. Je kunt dus geen hoofd herkennen. Dat heeft hij expres gedaan. In sommige geloven mag je geen mensen afbeelden.Uit respect daarvoor heeft Henk dat ook niet gedaan. Maar daardoor kan ook ieder zijn eigen engel kan zijn.

De beelden zijn gemaakt van PUR-schuim, polyester, ijzer en roestplatina. Door gebruik te maken van lichte materialen wegen de kunstwerken slechts 20 kilo per stuk!

De beelden staan vlakbij de ingang van Santa Barbara, een open katholieke begraafplaats, waar ook ruimte is voor andere geloven. De Russische en Koptisch-orthodoxe kerk hebben een eigen afdeling en een ander deel van de begraafplaats is ingericht voor mensen met een Islamitische achtergrond.

Aartsengel Michaël

Aartsengel Michaël

Aartsengel Rafaël

Aartsengel Rafaël17-Aarstengelen-Hoofdbeeld-A